Mire lesz szükséged a bútorfestéshez? – 6. rész

Bútortípusok

Itt elsősorban a bútor anyaga alapján történő besorolásra gondolok, hisz viszonylag sokféle típusú alapanyagból készül bútor, ráadásul sok esetben ezeket még keverik is.

Tömörfa bútor. Régebbi bútorok szinte kivétel nélkül mind természetes fából készültek, minél keményebb fából, annál tartósabb, hosszabb élettartammal bír a bútor. Ezek a leghálásabb bútorok, időtállók, jól konzerválhatók, és ha valami hiányzik, vagy elkorhad rajta, könnyen restaurálható, pótolható. Vannak kezeletlen fenyő bútorok, illetve lakkozott, lazúrozott, vagy festett bútorok. Ezeknek az előkészítése bútor átalakításhoz talán a leghálásabb feladat.

Bútorlap (faforgácslap). Talán a legelterjedtebb bútor-alapanyag a világon, ami elsősorban előállítási költségének, könnyű súlyának és könnyű kezelhetőségének köszönhető. Ezeknél a bútoroknál nagyon fontos, hogy élzárt és száraz legyen, mert egy kis nedvességre is “feldúzzad”.  Bútorfelújítás szempontjából az előkezelésre kell nagyon figyelni, illetve, hogy teljesen sérülésmentes legyen a bútor.

Laminált bútorlap (MDF). A bútorlapok közt a legelterjedtebb, szintén olcsó előállításának köszönhetően. Ezeknél a faforgács, vagy furnér bútoroknál egy műanyag bevonatot kap a bútorlap. Sajnos ezeknek a hátránya, hogy gyakran silány alapanyagból készülnek és pár éves használat után ha megsérül, gyakorlatilag javíthatatlan. Természetesen vannak olyan gyártók, amik ugyan drágábban, mint az átlag, de minőségben is magasabb színvonalat képviselnek. Ezek a bútorok is időtállók, és hatalmas előnyük hogy a laminálással az MDF olyan védelemhez jut, ami ellenáll a párának, sőt a közvetlen nedvességnek is. Általában tisztítása egyszerű, hisz lemosható és a világ minden színében és árnyalatában kapható, de akár festhető is. Ezeknél a bútoroknál is nagyon kell figyelni az előkészítésre, és az ép, sérülésmentes felületre.

Furnér lemez bútorok. Átmenetet képeznek a tiszta fa és az MDF lapok között, magukba foglalva ezek előnyeit és hátrányai is. Óvni kell a közvetlen napfénytől, a nedvességtől, és nem árt időközönként lekezelni bútorápolóval. Előnye, hogy nagyon szép, egyedi bútorok készíthetők belőle. Bútorfelújításhoz is tökéletes alany, viszont ügyelni kell a bútor épségére.

Rétegelt lemez bútorok. Ezek ma már retrobútornak is tekinthetők, mert kb. 50 évvel ezelőtt volt nagy divatja. Az egyik legstrapabíróbb bútor alapanyag, hisz több, egymásra ragasztott falemezből áll össze, ügyelve arra, hogy a felhasznált faanyagok erősségeit ötvözzék. Bútorfelújításhoz tökéletes alap, előkészítése a tömörfa bútorhoz hasonló.

Lakkozott furnér/fa bútor. Ezek a bútorok is retro jelleggel bírnak manapság, de jól áll nekik ha új ruhába öltöztetik, pl. art deco stílus igazán jól áll bármelyik ilyen típusú bútornak. Ezeknél is a felület épségére kell nagyon odafigyelni, ha hibás, akkor itt olvashatsz utána, mit kell tenni.

Bútor felhasználása

Természetesen a bútor felújításakor azt is tudnod kell, hogy hova kerül az új darab, mennyire lesz igénybe véve, kaphat-e vizet, nedvességet, vagy éri-e közvetlenül napfény. Ezek azért fontos kérdések, mert a válaszok alapján tudjuk eldönteni, hogy pl. milyen fedést, zárást kapjon a bútor. Ha csak egy dísz lesz a lakásban, akkor nem feltétlenül kell egy erős zárást képezzünk a bútoron, egy viaszos kezelés, vagy lakkozás bőven elég. Ha fürdőbe szánjuk az új bútort, akkor viszont gondoskodnunk kell arról, hogy a felületet víz éri, akkor se legyen baja, és letörlés után is hosszú élettartama legyen a bútornak. Ehhez akár tungolajat, vagy poliakril bevonatot is alkalmazhatunk. Ezekről bővebben a következő cikkben olvashatsz.

 Amint látod, sok szempontot kell figyelembe venni, mielőtt egyáltalán elkezdenéd a bútor festési szakaszát. De nem kell megijedni, ha tanácstalan vagy, mert nem tudod a bútor anyagát, vagy nem vagy biztos benne milyen felületkezelése volt a bútornak, az a legegyszerűbb, ha minden lépést követsz, az alapozástól a felületkezelésig.

No akkor az előző pontokat ismerve, vágjunk is bele a FESTÉS-be, melyről itt olvashatsz! 

Köszönöm, hogy elolvastad a cikket, köszönöm, ha megosztod az oldalt barátaiddal is.

Keresés az oldalon

További érdekességek

Mire lesz szükséged a bútorfestéshez? – 5. rész

Mire lesz szükséged a bútorfestéshez? - 5. részA bútorfelújítás, bútofestés egy olyan hobbi nálam, ami bevonzott jó pár szerszámot, gépet, és mostanra elmondhatom, hogy talán több ketyerém van, mint egy átlagos barkácsoló férfinak...:-D  Pedig hogy elkezdjük ez a...

Mire lesz szükséged a bútorfestéshez? – 4. rész

Mire lesz szükséged a bútorfestéshez? - 4. részA bútorfestés utolsó lépése az elkészült felület védelme, melyet felületzárásnak is nevezünk. Ha lazúrral, akrilfestékkel, vagy zománcfestékkel dolgoztunk, akkor nem szükséges külön felületkezelést végezzünk, mert ezekben...

Mire lesz szükséged a bútorfestéshez? – 3. rész

Mire lesz szükséged a bútorfestéshez? - 3. részDíszítési technikákNekem talán az egyik kedvenc részem a különböző díszítések kialakítása, a bútor még egyedibbé tétele. Sok technika alkalmazható, itt az általam leginkább használtakat szeretném bemutatni...

Mire lesz szükséged a bútorfestéshez? – 2. rész

Mire lesz szükséged a bútorfestéshez? - 2. részAlapozók, festékekHa a bútorodat előkészítetted a festésre, ami sok esetben a legmacerásabb és leghosszabb munkafolyamat, akkor jön a következő lépés: a FESTÉS.A festési munkafolyamatot én három részre osztom: 1.)...

Mire lesz szükséged a bútorfestéshez? – 1. rész

Mire lesz szükséged a bútorfestéshez? - 1. részA bútor kiválasztása, előkészítéseSok blog, vlog és honlap foglalkozik ezzel a kérdéssel, és a festékgyártók honlapján is rengeteg videót, leírást, ajánlást találsz, amik hasznosak a teljesen kezdők számára is. Jogosan...

Alkossunk együtt!

 

A Dekoland-nál utánozhatatlan, kézzel készült, és minőségi alkotásokat találsz, amiket együtt is előállíthatunk egy workshopon: gyere és tölt el velünk egy vidám, kézműves napot, alkossunk együtt:)

 

Kapcsolat

Cím: 1185 Budapest, Semmelweis utca 15/B.

Telefon: +36 30 976 9935

Email cím: dekoland@dekoland.hu

Facebook: Dekoland01

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél benézni a kulisszák mögé, és megtudni, hogy egy kidobásra szánt tárgy hogyan születik újjá és válik az otthonod díszévé? Esetleg egyedi ajándéktárgyat szeretnél adni szerettednek? Nincs más teendőd, mint feliratkozni a hírlevelemre. Minden feliratkozót megajándékozunk egy 1.000,- forint értékű kuponnal, melyet bármely workshopon való részvételkor felhasználhatsz. A kupont az e-mail címedre küldjük ki, és regisztrációnál a rajta szereplő egyedi kódot kell a megjegyzés rovatba beírni.