Mire lesz szükséged a bútorfestéshez? – 4. rész

A bútor festett felületének védelme - felületzárás

A bútorfestés utolsó lépése az elkészült felület védelme, melyet felületzárásnak is nevezünk. Ha lazúrral, akrilfestékkel, vagy zománcfestékkel dolgoztunk, akkor nem szükséges külön felületkezelést végezzünk, mert ezekben az anyagokban benne van a záróréteg is.

Ha például lazúrozott felületre stencilezek, én szeretem azért egy vékony réteg lakkal lezárni, mert akkor egységes felületet kapok, nem lesz érdes a lefestett részeken a bútor. Egy ökölszabály van, hogy amilyen oldószeres anyaggal dolgoztunk, olyan oldószeres felületkezelést használunk. Manapság már a vizes bázisú festékek az elterjedtek, viszonylag kevés az oldószeres, de ha éppen azzal szeretnénk pl. kerti bútort festeni a tartósság miatt, akkor vigyázzunk, hogy a lakk is oldószeres legyen.

Legtöbbször beltéri bútorfelújításhoz krétafestéket használok, ennek a koptathatósági tulajdonsága miatt mindenképpen felületkezelést kell alkalmazzunk utolsó lépésként. Milyen erre a célra használható anyagok vannak, és mikor mit használjunk? A következőkben megtudhatod!

 

 

Három csoportra oszthatjuk a fel  a felületek lezárására használható anyagokat:

– Viaszok, vagy másnéven waxok,

– Lakkok

– Olajok

Viaszok, waxok

A legősibb felületkezelő anyag a természetes viasz. Behatol a fa felső rétegébe, ezzel óvva meg a felületet a használatból eredő kopásoknak, sérüléseknek, illetve nedvesslgtől, párától is védi. Elsősorban beltéri bútoroknál érdemes használni, mégpedig olyan helyeken, ahol a bútor nincs nagy igénybevételnek kitéve, nem kap túl sok vizet, vagy direkt napot. Az így kapott felület bársonyos, meleg tapintású, esztétikus, selyemfényű felületet ad.

Minden viasszal/waxxal kezelt felületnek van egy úgynevezett kötési ideje, ami kb 3-4 hét. Ez idő alatt keményedik meg teljesen a viasz a felületen, így ezalatt vigyázni kell a bútorra, nehogy felsértsük a viaszréteget, de vigyázzunk, hogyha nedves lesz a felület, akkor azonnal töröljük szárazra.

Tulajdonképpen minden bútorfestéket gyártó cégnek van saját viasza is, vannak vízálló, szintelen, színes, vagy akár metál – díszítésre való viaszok is.

A legfontosabb amit a viaszolásnál megtanultam, hogy először mindig a szjntelen viaszt viszem fel, hagyom egy napot állni, majd erre viszem fel a többi viaszt, akár öregítés miatt a barna, umbra, fekete stb színeket, akár a díszítésre használható metál, gyöngyházas viaszokat.

Többféle viaszt kipróbáltam, tulajdonképpen mindegyiket nagyon szeretem, Leginkább a Lignocolor és Dixie Belle viaszokat használom alapnak, díszítéshez a Pentart waxait használom.

 

Lakkok

Ha kültérre, vagy vizes helyiségbe szánt bútorról, netán nagy igénybevételnek kitett felületekről van szó, akkor érdemes a ezeket lakkal zárni.

Figyeljünk rá, hogy vannak oldószeres és vizes bázisú lakkok is, és mindegyikből létezik matt, selyem,- vagy magasfényű változat; így mindig a megfelelőt válasszuk ki.

Én sokszor használok egyszerű vizesbázisú csónaklakkot, mert viszonylag könnyen felhordható akár ecsettel, akár festőhengerrel, kisebb-nagyobb kiszerelésben egyaránt kapható.

A selyemfényű lakk hasonló fényességű felületet ad mint a wax, és sokáig eltartahtó, jól visszazárt tetővel.

Igazán vizes helyen, pl. fürdőszoba/konyha, érdemes kipróbálni a Dixie Belle Páncél lakkját, ami vizes alapú poliakril, beszivárog a fa mélyebb rétegeibe is, és száradás után teljesen vízlepergető hatást kapunk. Így a bútorunk bírni fogja a magasabb párát és az esetleges víz kifröccsenéseket is.

 A lakkok használata nagyon egyszerű, felrázás után akár ecsettel, akár festőhengerrel könnyen felvihető, ügyelni kell arra, hogy mindenhol egyforma rétegben legyen, és ne folyjon meg az éleknél.

Érdemes inkább két vékony rétegben felvinni, mint egy vastagabbat. Teljes száradás után a vizes helyiségeket is jól bírja.

Olajok

Talán furcsán hangzik, hogy olajjal is fehet felületet kezelni, pedig nyers fa esetén a lenolaj az egyik leginkább használt felületkezelő anyag. Előnye, hogy beszívódik a fa mélyebb rétegeibe is, ezzel impregnálja azt, így az adott felület időjárásálló lesz.

A kereskedelemben sok gyártótól beszerezhetők a bútor olajok, melyek legtöbbje bababarát, természetes alapú (lenolaj, repceolaj, kenderolaj, napraforgóolaj, mandulaolaj) készítmény.

Viszont itt is van egy Jolly Joker, mégpegid a Tungolaj. Jellemző tulajdonsága, hogy felhordás során beszívódik a fába, ezért 2-3 rétegben érdemes felvinni. A levegőn hagyva megszilárdul (polimerizálódik), és egy teljesen víztaszító felületet hoz létre. Jellegzetes színe és szaga van, vigyázni kell vele, mert gyúlékony.

Köszönöm, hogy elolvastad a cikket, köszönöm, ha megosztod az oldalt barátaiddal is.

Keresés az oldalon

További érdekességek

Mire lesz szükséged a bútorfestéshez? – 6. rész

Mire lesz szükséged a bútorfestéshez? - 6. részBútortípusokItt elsősorban a bútor anyaga alapján történő besorolásra gondolok, hisz viszonylag sokféle típusú alapanyagból készül bútor, ráadásul sok esetben ezeket még keverik is. Tömörfa bútor. Régebbi bútorok szinte...

Mire lesz szükséged a bútorfestéshez? – 5. rész

Mire lesz szükséged a bútorfestéshez? - 5. részA bútorfelújítás, bútofestés egy olyan hobbi nálam, ami bevonzott jó pár szerszámot, gépet, és mostanra elmondhatom, hogy talán több ketyerém van, mint egy átlagos barkácsoló férfinak...:-D  Pedig hogy elkezdjük ez a...

Mire lesz szükséged a bútorfestéshez? – 3. rész

Mire lesz szükséged a bútorfestéshez? - 3. részDíszítési technikákNekem talán az egyik kedvenc részem a különböző díszítések kialakítása, a bútor még egyedibbé tétele. Sok technika alkalmazható, itt az általam leginkább használtakat szeretném bemutatni...

Mire lesz szükséged a bútorfestéshez? – 2. rész

Mire lesz szükséged a bútorfestéshez? - 2. részAlapozók, festékekHa a bútorodat előkészítetted a festésre, ami sok esetben a legmacerásabb és leghosszabb munkafolyamat, akkor jön a következő lépés: a FESTÉS.A festési munkafolyamatot én három részre osztom: 1.)...

Mire lesz szükséged a bútorfestéshez? – 1. rész

Mire lesz szükséged a bútorfestéshez? - 1. részA bútor kiválasztása, előkészítéseSok blog, vlog és honlap foglalkozik ezzel a kérdéssel, és a festékgyártók honlapján is rengeteg videót, leírást, ajánlást találsz, amik hasznosak a teljesen kezdők számára is. Jogosan...

Alkossunk együtt!

 

A Dekoland-nál utánozhatatlan, kézzel készült, és minőségi alkotásokat találsz, amiket együtt is előállíthatunk egy workshopon: gyere és tölt el velünk egy vidám, kézműves napot, alkossunk együtt:)

 

Kapcsolat

Cím: 1185 Budapest, Semmelweis utca 15/B.

Telefon: +36 30 976 9935

Email cím: dekoland@dekoland.hu

Facebook: Dekoland01

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél benézni a kulisszák mögé, és megtudni, hogy egy kidobásra szánt tárgy hogyan születik újjá és válik az otthonod díszévé? Esetleg egyedi ajándéktárgyat szeretnél adni szerettednek? Nincs más teendőd, mint feliratkozni a hírlevelemre. Minden feliratkozót megajándékozunk egy 1.000,- forint értékű kuponnal, melyet bármely workshopon való részvételkor felhasználhatsz. A kupont az e-mail címedre küldjük ki, és regisztrációnál a rajta szereplő egyedi kódot kell a megjegyzés rovatba beírni.