Mire lesz szükséged a bútorfestéshez? – 2. rész

Alapozók, festékek

Ha a bútorodat előkészítetted a festésre, ami sok esetben a legmacerásabb és leghosszabb munkafolyamat, akkor jön a következő lépés: a FESTÉS.A festési munkafolyamatot én három részre osztom:

1.) alapozás
2.) színre festés
3.) felületvédelem

Hogy mikor melyik lépést kell feltétlenül követni, és mikor melyik hagyható ki, azt a következőkben próbálom neked összefoglalni. Bár biztos vagyok benne, hogy még így sem lesz teljes a kép, de legalább iránymutatást kapsz, hogy a különböző típusú festékek, bútorok és azok felhasználási területe esetén mit érdemes szem előtt tartani.

Festéktípusok

 Ha most vágsz bele a bútorfestésbe, már könnyű dolgod lesz, legalábbis a festékek területén. Mikor legelőször lefestettem az első kisbútoromat – egy sámliról van szó – csak zománcfesték és akrilfesték volt elérhető – természetesen a tempera mellett :-D. A zománcfestéket használtam alapnak (fehéret), és akrilfestékkel díszítettem. Nem lett rossz, de hát össze nem hasonlítható sem színben, sem lehetőségekben a kifejezetten bútorfestésre használható kréta,- illetve tejfestékekhez képest.

Talán a legfontosabb tényező, hogy ezek a festékek vizes bázisú festékek, nem kell hozzá oldószer, ezért a kész termék teljesen bababarát lesz, vagyis legyen szó játszóasztalról, vagy babaágyról, nyugodtan használható ezeknél, nem fog ártani a babának, és nem allergizálnak. Sok színben kaphatók, de akár egyedi színt is ki lehet keverni, hiszen egymással nyugodtan és bátran keverhetők – bár ha későbbiekben szeretnél még használni belőle, érdemes az arányokat feljegyezni. 🙂

 Magyarországon is rengeteg gyártó terméke kapható, és biztos vagyok benne, hogy ez a paletta az elkövetkező években még inkább bővülni fog. Így itt most a legismertebbeket sorolnám fel, a teljesség igénye nélkül. További leírást és termékismertetőt a linkekre kattintva találsz: 

Dixie Bellehttps://www.valahadesign.hu/dixie-belle-mineral-paint/?p_id=88085 

Annie Sloan – http://anniesloan.hu/

Lignocolor – https://www.vintagevelem.hu/index.php/lignocolor/

Vintage paint festékek – https://vintage-decor.hu/

 La Pajarita Chalk Paint – https://birdo.hu/ 

Tejfesték – https://azurbagoly.hu/ 

HH Krétafesték – https://hhfestek.hu/

Marabu Chalky Chic krétafesték – több hazai forgalmazója is van

Pentart lágy dekor festékek – több hazai forgalmazója is van 

és biztos lesz még több, és több elérhető festék…

Ha választanom kéne, hogy melyik a legjobb ezek közül, nagyon nehéz dolgom lenne, mert mindegyiknek megvan a maga sajátos tulajdonsága, ami miatt szeretek velük dolgozni. Az Annie Sloan festéket nagyon szeretem, ha igazi Shabby Chic stílusú bútort szeretnék létrehozni, ahol a koptatás, és öregítés a fő cél, illetve ha szeretném látni az ecsetvonásokat a felületen, hisz ez az egyik legsűrűbb krétafesték. A Lignocolor festékeket is rengetegszer használom, ha pont az ellenkezőjét, egy szép, egyenletes felületet szeretnék elérni. Csodálatos színekben kapható, de hátránya, hogy csak webshopon keresztül rendelhető, és nem mindig olyan a festék színe, mint amit a képernyőn látszik. Ezektől eltér a tejfesték, melyet az Azúrbagoly workshopján próbáltam ki, és nagyon élveztem vele a munkát. Itt por alapú a festék, ezeket is lehet keverni az egyébként nagy választékban kapható színekből, majd vízzel kell adott arányban higítani. Könnyű a használata, bár kevésbbé fed, mint a klasszikus krétafestékek, így több réteget kell felvinni a bútorra. Ami nekem még egyértelmű volt, hogy nyers, kezeletlen fenyőbútorra (pl. IKEA RAST bútor és társai) sokkal jobb, mint már festett/lakkozott bútorra. A Pentart festékeket használom talán legrégebb óta, az akrilfestéktől a lágy dekorfestékig mindent, nagy a színválasztéka, gyorsan, szinte bárhonnan beszerezhető – akár egy Auchan vagy Tesco áruházban is – és egyéb termékeit is szívesen használom, és nem utolsó sorban, talán ez arányaiban a legolcsóbb.

Az utóbbi időben legtöbbször a Dixie Belle festéket használtam, mert kerestem egy olyan festéket ahol nagy a színválaszték, nem feltétlenül kell felületkezelni, vagy netán pont az a legfontosabb szempont, hisz a bútor pl. fürdőszobába kerül. Ráadásul szeretek lazúrral is dolgozni…ezt egyben a Dixie Belle tudja biztosítani.

Összegezve viszont azt javaslom, hogy próbálj ki többfélét, böngészd a netet már elkészült bútorok után kutatva, és válaszd ki azt, ami leginkább tetszik, és az ott használt festéket vedd meg. Biztos vagyok benne, hogy minél többfélét próbálsz ki,annál inkább ráérzel, hogy melyik mire a legideálisabb.

1. Alapozás

Örök dilemma, örök kérdés, hogy kell-e, vagy inkább fogalmazzunk úgy, hogy érdemes-e alapozni. Alapvetően a krétafesték gyártók azt mondják, hogy nem szükséges a festék alá alapozó, mert egy portalanított és zsírtalanított száraz felületen szépen megtapad a festék. Ez igaz is, de vannak olyan magas fényű lakk bútorok, vagy a fent már említett laminált, vagy bútorlap bútorok, amiket érdemes csiszolás helyett inkább alapozóval előkészíteni a festésre. Ráadásul gyorsabban felkenni a rétegeket betartva a gyártó által javasolt száradási időket, mint csziszolni, vagy éppen leszedni a laminált réteget – bár az biztos, hogy anyagköltségben viszont megjelenik az alapozó ára.

Milyen esetekben ajánlott tehát az alapozó?

  • Ha biztos szeretnél lenni abban, hogy a festék megtapad a felületen, nem “csúszik”, “reped” meg rajta. Mindenképpen javaslom az alapozó használatát magasfényű lakk felületű bútorok, laminált, vagy bútorlapból készült bútorok esetén, vagy olajfestékkel festett bútoroknál, de ide sorolnám a műanyag, üveg, vagy éppen fém fútor alkatrészeket is, melyeket együtt szeretnénk lefesteni a bútorral.
  • Ha világos színű bútort szeretnél, és nem zárható ki az “átvérzés”, ami a fában található csersavnak, vagy más néven tanninnak köszönhető. Ezek a vegyületek vízben oldódó savak, melyek bármikor kioldódhatnak az újonnan felkent festékrétegünkbe – főleg ha pácolt, vagy festett fabútorról van szó –  és sárgás foltként jelenik meg, szívbajt hozva a kezdő bútorfestőre. Ilyenkor nem kell megijedni, egy visszacsiszolás után alapozót vagy blokkolót kell használni 2 rétegben, ez lezárja a felületet, megakadályozva a csersav vagy egyéb, az előző festékből kioldódó anyagok átütését.
  • Többféle terméket is használok, ezek közül bátran ajánlom bármelyiket, mindegyik tökéletes eredményt biztosít:

2. Színre festés

Erre a lépésre vártál? 😀 

Ha már portalanítottad, zsírtalanítottad és esetlegesen alapoztad a bútort, jöhet a tejszínhab a tortára, vagyis a leglátványosabb része a bútorfelújításnak.

Válasz ki egy helyet a lakásban, ahol a bútorodat kényelmesen körbe tudod járni, ideális esetben érdemes egy asztalra felhelyezni, hogy ne kelljen görnyedni festés közben, és nem lesz útban akkor sem, ha száradnia kell. Ajánlatos papírt, vagy egy kiselejtezett, nagyobb méretű anyagot leteríteni, hogy ha netán kicsöppenne a festék, akkor se legyen gond belőle. Legyen kéznél egy vödör víz és szivacs, hogy le tudd törölni az esetleges nemkívánatos festékcseppeket. 

Ha első bútorodról van szó, javaslom, hogy először egy, vagy max. két színnel dolgozz. Fontos, hogy megismerd a festék tulajdonságait, hogy mennyire folyós, vagy sűrű, lásd hány réteg fog kelleni, mennyire fedi az előző színt (ez főleg akkor fontos, ha világosabb színt szeretnél adni a bútorodnak, mint amilyen az eredeti színe).

A festéket különböző eszközökkel viheted fel, használhatsz ecsetet (klasszikus megoldás), festőhengert (nagy, egybefüggő felületek esetén ideális), vagy festékszórót (professzionális megoldás) is. Az eszközökről bővebben itt olvashatsz.

Egy kisméretű bútor esetén tökéletes választás egy 30mm-es szintetikus szálú laposecset. Nagyon fontos, hogy a festéket mielőtt használod, alaposan rázd fel, vagy keverd össze egy fa spatulával, hogy homogén anyagot kapj. Higítani nem kell a festékeket, de ha túl sűrűnek érzed, akkor egy pici víz hozzáadásával higíthatod is. A festéket kiöntheted festéktálkába, de közvetlenül a tégelyéből is festhetsz, ügyelj arra, hogy a visszazárásnál egy papírtörlővel letöröld a festéket a zárórészről, hogy később is könnyen ki tudd nyitni, és ne száradjon be a festéked.

Az ecsetnek kb. az ⅓-ád mártsd csak bele a festékbe, és ezzel a mennyiséggel dolgozz. Nem kell tövig mártani az ecsetet, ne pazarold a drága festéket.

Szálirányban történő festés

Kezd el a bútor festését. Én szeretek szálirányba festeni, viszonlag gyors kézmozdulatokkal dolgozni úgy, hogy az egyszer már felkent rétegre nem megyek vissza. Az első réteg általában nem fed tökéletesen, de ne keseredj el, a második, vagy világosabb színeknél akár a harmadik réteg már tökéletes fedést fog biztosítani. Egy aranyszabály van, mégpedig a festékrétegek felvitele közt a gyártó által ajánlott száradási időt be kell tartani, néha ajánlott még egy pár órát a biztonság kedvéért ráhagyni.

A festéktől függően kaphatunk szép sima, vagy picit vastagabb, ecsetnyomos réteget is. Ha sima felületet szeretnél, akkor a rétegek között 400-as csiszolópapírt használva – inkább  simogatva, mint csiszolva a felületet – átmehetsz a bútoron, ezáltal egy szép, homogén, sima felületet kapsz. A Lignocolor és Dixie Belle festékeknél én nem szoktam csiszolni, mert nagyon szép sima felületet kapok.

Dixie Belle festéknél már az első réteg is ilyen szépen fed, ecsetnyom nélkül terül.
Abban az esetben, ha mégis a csiszolás mellett döntesz ne feledd, hogy a felületeket ismét alaposan portalanítsd!
Ha teljesen megszáradt a 2-3 réteg festék, akkor készen is vagy ezzel a lépéssel! Ugye, hogy nem is volt olyan ördöngösség? És talán már most érzed, hogy nem ez a leghosszadalmasabb művelet a bútorfelújításokban…

És mi a következő lépés?
Itt két lehetőség is van:

  • díszítés
  • felületkezelés, zárás

Ezekről a lépésekről itt olvashatsz bővebben.

Köszönöm, hogy elolvastad a cikket, köszönöm, ha megosztod az oldalt barátaiddal is.

Keresés az oldalon

További érdekességek

Mire lesz szükséged a bútorfestéshez? – 6. rész

Mire lesz szükséged a bútorfestéshez? - 6. részBútortípusokItt elsősorban a bútor anyaga alapján történő besorolásra gondolok, hisz viszonylag sokféle típusú alapanyagból készül bútor, ráadásul sok esetben ezeket még keverik is. Tömörfa bútor. Régebbi bútorok szinte...

Mire lesz szükséged a bútorfestéshez? – 5. rész

Mire lesz szükséged a bútorfestéshez? - 5. részA bútorfelújítás, bútofestés egy olyan hobbi nálam, ami bevonzott jó pár szerszámot, gépet, és mostanra elmondhatom, hogy talán több ketyerém van, mint egy átlagos barkácsoló férfinak...:-D  Pedig hogy elkezdjük ez a...

Mire lesz szükséged a bútorfestéshez? – 4. rész

Mire lesz szükséged a bútorfestéshez? - 4. részA bútorfestés utolsó lépése az elkészült felület védelme, melyet felületzárásnak is nevezünk. Ha lazúrral, akrilfestékkel, vagy zománcfestékkel dolgoztunk, akkor nem szükséges külön felületkezelést végezzünk, mert ezekben...

Mire lesz szükséged a bútorfestéshez? – 3. rész

Mire lesz szükséged a bútorfestéshez? - 3. részDíszítési technikákNekem talán az egyik kedvenc részem a különböző díszítések kialakítása, a bútor még egyedibbé tétele. Sok technika alkalmazható, itt az általam leginkább használtakat szeretném bemutatni...

Mire lesz szükséged a bútorfestéshez? – 1. rész

Mire lesz szükséged a bútorfestéshez? - 1. részA bútor kiválasztása, előkészítéseSok blog, vlog és honlap foglalkozik ezzel a kérdéssel, és a festékgyártók honlapján is rengeteg videót, leírást, ajánlást találsz, amik hasznosak a teljesen kezdők számára is. Jogosan...

Alkossunk együtt!

 

A Dekoland-nál utánozhatatlan, kézzel készült, és minőségi alkotásokat találsz, amiket együtt is előállíthatunk egy workshopon: gyere és tölts el velünk egy vidám, kézműves napot, alkossunk együtt:)

 

Kapcsolat

Cím: 1185 Budapest, Semmelweis utca 15/B.

Telefon: +36 30 976 9935

Email cím: dekoland@dekoland.hu

Facebook: Dekoland01

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél benézni a kulisszák mögé, és megtudni, hogy egy kidobásra szánt tárgy hogyan születik újjá és válik az otthonod díszévé? Esetleg egyedi ajándéktárgyat szeretnél adni szerettednek? Nincs más teendőd, mint feliratkozni a hírlevelemre. Minden feliratkozót megajándékozunk egy 1.000,- forint értékű kuponnal, melyet bármely workshopon való részvételkor felhasználhatsz. A kupont az e-mail címedre küldjük ki, és regisztrációnál a rajta szereplő egyedi kódot kell a megjegyzés rovatba beírni.