Mire lesz szükséged a bútorfestéshez? – 1. rész

A bútor kiválasztása, előkészítése

Sok blog, vlog és honlap foglalkozik ezzel a kérdéssel, és a festékgyártók honlapján is rengeteg videót, leírást, ajánlást találsz, amik hasznosak a teljesen kezdők számára is. Jogosan teszed fel a kérdést, hogy akkor miért kell erről beszélni?

Mert ahogy a mondás tartja: Ahány ház, annyi szokás. És ez a bútorfestésnél is megállja a helyét.

Kezdjük hát az elején.

A bútor kiválasztásánál vedd figyelembe, hogy milyen állapotban van a bútor, hogy ennek megfelelően mennyi időt szeretnél eltölteni annak restaurálásával. Mert hát egy öreg bútor – bár lehet szép – mégsem biztos, hogy megéri a fáradozást. Főleg, ha kezdő vagy, nem mindegy, hogy milyen állapotban van a bútor, hisz a fő cél, hogy sikerélményed legyen, és egy csodás új darabbal egészüljön ki az otthonod.

Figyelj a bútor állapotára!

Ne legyen “szuvas”. Bár használjuk ezt a kifejezést, de valójában a szú csak az élő fában lakozik, a bútorokban más kártevők élhetnek, melyeknek kiírtása elég macerás és házi kivitelezése szinte teljesen reménytelen. Könnyen meggyőződhetsz arról, hogy laknak-e a kiszemelt bútorodban nemkívánatos lakók, méghozzá egy sötét rongy, vagy papírlap segítségével. Tegyed a bútor alá és hagyd pár napig így. Ha fűrészpor jellegű anyag jelenik meg a bútor alatt, akkor javaslom, hogy mondj le róla, keress inkább egy másik bútort. Ha nem tapasztalsz ilyet, akkor csak esztétikai hibásnak kell tekinteni a bútort, amit az előkészítés során szépen javítani lehet. Ekkor megmenthetsz egy bútort a kidobástól.

 

Ne legyen korhadt. Ez elsősorban annak köszönhető, ha a bútorunk nedves helyiségben, netán kültéren volt. Ilyenkor azt kell mérlegelni, hogy az adott rész kijavítható-e, vagy cserélhető-e. Fa anyagoknál könnyebb dolgunk van, de bútorlapnál, vagy MDF anyagoknál ez elég melós munka lenne, de természetesen a hiba mérete dönti majd el, hogy megéri-e a befektetett energiát.

 

Törött, sérült, hiányzó részek. Kezdő munkára nem javaslok hibás bútort, mert a javítása rengeteg időt elvehet, főleg ha díszítőelem hibás, vagy hiányzik valamelyik darabja. Ugyanez a probléma, ha szimmetrikus minta van a bútoron és ott van folytonossági hiány. Ezek pótlása időigényes, és nagy türelmet, precizitást igényel. Ha szeretnéd mégis megmenteni az adott bútort, akkor érdemes egy tapasztaltabb szakemberre bízni.

Számít a méret. Természetesen nem érdemes rögtön a nagyi kétajtós ruhásszekrényével kezdeni, inkább válassz egy éjjeliszekrényt, vagy asztalkát, netán egy kisebb méretű komódot. Ha ezen kitapasztaltad a munkafolyamatokat, akkor nyugodtan belevághatsz egy nagyobb munkába is. Teljesen kezdőknek javaslom pl. a sámlit, vagy egy fényképtartót, vagy családi naptár készítését is akár, ezeken is tökéletesíteni lehet a festési technikákat, miközben örömöt szerzel családtagjaidnak és nem is igényel nagy beruházást. Ennek a tudásnak a birtokában már könnyebb lesz egy nagyobb, vagy bonyolultabb bútort is átvarázsolni.

Előkészítés

Ha megtaláltad a tökéletes “alanyt”, akkor a festés előtt még van pár lépés, amit meg kell lépj. Ha nem egy új és kezeletlen bútorról van szó (pl. IKEA RAST bútor, sámli, vágódeszka stb.), akkor alaposan nézzed át, hogy van-e rajta bármilyen sérülés (akár festék vagy lakkréteg hiánya, vagy egyes részek, díszítések hiányoznak), vagyis kell- e majd javítani a festés előtt.

Amennyire lehet, szedd szét a bútort. Fiókokat, ajtókat, fogantyúkat, polcokat vegyed ki, ha lehetséges a fém zsanérokat, kivetőpántokat is szereld le. Ha ez nem lehetséges, érdemes kimaszkolni egyszerű festésnél használt ragasztószalaggal (https://www.tesa.com)

Amennyiben a bútor felülete ép, akkor azt mosogatószeres vízzel alaposan mosdd át, ha makacsabb szennyeződés van rajta, érdemes picit erősebb – trisós, vagy akár hideg zsíroldós vizet – használni. Célszerű ezeket szórófejes flakonból közvetlenül a bútorra spriccelni, majd tiszta, nedves szivaccsal, vagy mikroszálas törlő ronggyal letörölni. Érdemes többször átmenni a bútoron, mert ez az első lépés nagyban meghatározza a végeredményt.

Ha a bútor festése, vagy lakkozása sérült, akkor érdemes ezeket először eltávolítani vagy egy spaklival, vagy ha több réteg festékről van szó, használhatsz hőlégfúvót it. Vigyázz a kezedre, nehogy megégesd! Ha nincs otthon ilyen szerszám, akkor bevetheted a tömény hideg zsíroldót is (nekem a Well Done vált be leginkább), melyet a felületre spriccelve hagyd állni pár percig, majd spaklival, vagy szivaccsal/ronggyal letörölheted. Ezt addig kell ismételni, míg a makacs rétegeket el nem távolítottad a felületről. Elég erős vegyszerről van szó, ezért ajánlott kesztyűben dolgozni és vagy jól szellőző helyiségben, vagy a szabadban használni. A tisztítás végén érdemes tiszta vízzel is áttörölni a felületeket, hogy a vegyszermaradványok nagy részét eltávolítsd. Majd hagyd teljesen megszáradni. Eddig nem volt olyan bútorom, amit nem tudtam a fent leírt módszerek valamelyikével előkészíteni, de ha minden tudományom dugába dőlne, akkor végszükség esetére ott van a kromofág. Ez is erős vegyszer, mely használatához kesztyű kell, és érdemes szabadtéren, vagy jól szellőző helységben alkalmazni. Ecsettel, vagy hengerrel kell felvinni a felületre, hagyni hatni, majd spatulával szépen felszedhető a festék/lakk réteg. Természetesen itt is érdemes a végén tiszta vízzel átmosni, majd hagyni teljesen megszáradni

Ha a felület teljesen száraz, jöhet a következő lépés, a csiszolás. Itt lehet kézzel, vagy géppel csiszolni, én szeretem a kézi csiszolást, mert jobban érzem hol mennyit szedek vissza, de nagyobb sima felületeken azért bevetem a deltacsiszolót is akár. Általában 180-as csiszolópapírt használok először, és ha nem festeni, hanem pl. lazúrozni szeretném, még egy 240-es finom csiszolópapírral is átmegyek a felületen.

Abban az esetben, ha a bútornak valamilyen sérülése, törése, hiánya van, ki kell javítani, mielőtt tovább dolgozunk vele.

A törött részeket, ha megvannak, visszaragaszthatod faragasztóval. Érdemes a túlfolyt ragasztót még nedvesen letörölni. A megragasztott felületet csiszold meg, vagy ha még találsz repedést rajta, akkor ezeket a sérüléseket pedig fatapasszal, folyékony fával tömítheted. Ehhez a művelethez használhatsz spaklit, vagy úgynevezett festőkéssel (kisebb felületeken és ezt szeretem használni, nekem ez van: https://muveszellato.com/ferrario-festokes-004) felviszem a felületre és kitöltöm a repedéseket, kisebb töréseket. Mérettől függően ezt lehet hogy ismételni kell. Ilyenkor feltétlenül hagyd az első réteget megszáradni, majd picit csiszold meg és jöhet a következő réteg. Ha készen vagy egy finom csiszolópapírral szedd vissza a felesleget, hogy sima felületet kapj.

Ha díszítőelem hiányzik, pl. szegély, akkor próbáld vagy leszedni az egészet és egy újat felhelyezni, de ha nem tudod leszedni, viszont csak apróbb részek hiányoznak és van olyan, amit lemásolva pótolható a hiányzó részt, akkor levegőn száradó gyurmát nyomj rá, és miután megszáradt ezt használhatod sablonnak. Pici olajjal kikenve az így kapott formánkba nyomd alaposan be a gyurmát, és még a teljes száradás előtt fordítsd ki belőle. Száradás után el kell távolítani róla az olaj maradékot – pl. szappanos/mosogatószeres vizes szivaccsal, majd hagyd teljesen megszáradni. A kész mintánkat méretre szabhatod, picit átcsiszolod, és ragasztóval a helyére ragasztod. Használhatsz gyurma helyett szilikon ragasztót is a formához, illetve maga a pótlás készíthető erre a célra kereskedelmi forgalomban kapható műgyanta szettből is pl. Pentart Ivory Resin

Természetesen ha plusz díszítést szeretnél feltenni, az is lehetséges. Akár faanyagból szegőléceket, vagy díszítéseket (pl. https://shop.naturtrend.com/hu/ ) Ezeket a kiegészítőket a festés előtt kell felragasztani. Faanyagok, vagy MDF elemek mellett lehet kapni ún. hőre lágyuló fa dekor mintákat is, interneten erre keresve biztos megtalálod azt,  ami a leginkább tetszik, vagy éppen illik a bútorhoz.

Ha minden sérülést és hiányt kipótoltál, és az újakat is felragasztottad akkor még egyszer menj át a felületeken finom szemcséjű csiszolópapírral (én 240-es szemcseméretűt használom a legtöbbször erre), hogy a felesleges fatapasz maradványokat eltávolítsd.

Nagyon fontos lépés, hogy csiszolás után a felületeket alaposan portalanítsd! Akár először egy kézi seprűvel, vagy nagyobb méretű laposecsettel, majd  mikroszálas törlőronggyal – a lényeg, hogy vonza a port, ne taszítsa!

A bútor előkészítését követően tudnod kell, hogy milyen eszközökre, szerszámokra lesz szükséged, mi az ami kell, vagy jó ha van. Ha szeretnél róla bővebben olvasni, itt megtalálod!

Köszönöm, hogy elolvastad a cikket, köszönöm, ha megosztod az oldalt barátaiddal is.

Keresés az oldalon

További érdekességek

Mire lesz szükséged a bútorfestéshez? – 6. rész

Mire lesz szükséged a bútorfestéshez? - 6. részBútortípusokItt elsősorban a bútor anyaga alapján történő besorolásra gondolok, hisz viszonylag sokféle típusú alapanyagból készül bútor, ráadásul sok esetben ezeket még keverik is. Tömörfa bútor. Régebbi bútorok szinte...

Mire lesz szükséged a bútorfestéshez? – 5. rész

Mire lesz szükséged a bútorfestéshez? - 5. részA bútorfelújítás, bútofestés egy olyan hobbi nálam, ami bevonzott jó pár szerszámot, gépet, és mostanra elmondhatom, hogy talán több ketyerém van, mint egy átlagos barkácsoló férfinak...:-D  Pedig hogy elkezdjük ez a...

Mire lesz szükséged a bútorfestéshez? – 4. rész

Mire lesz szükséged a bútorfestéshez? - 4. részA bútorfestés utolsó lépése az elkészült felület védelme, melyet felületzárásnak is nevezünk. Ha lazúrral, akrilfestékkel, vagy zománcfestékkel dolgoztunk, akkor nem szükséges külön felületkezelést végezzünk, mert ezekben...

Mire lesz szükséged a bútorfestéshez? – 3. rész

Mire lesz szükséged a bútorfestéshez? - 3. részDíszítési technikákNekem talán az egyik kedvenc részem a különböző díszítések kialakítása, a bútor még egyedibbé tétele. Sok technika alkalmazható, itt az általam leginkább használtakat szeretném bemutatni...

Mire lesz szükséged a bútorfestéshez? – 2. rész

Mire lesz szükséged a bútorfestéshez? - 2. részAlapozók, festékekHa a bútorodat előkészítetted a festésre, ami sok esetben a legmacerásabb és leghosszabb munkafolyamat, akkor jön a következő lépés: a FESTÉS.A festési munkafolyamatot én három részre osztom: 1.)...

Alkossunk együtt!

 

A Dekoland-nál utánozhatatlan, kézzel készült, és minőségi alkotásokat találsz, amiket együtt is előállíthatunk egy workshopon: gyere és tölt el velünk egy vidám, kézműves napot, alkossunk együtt:)

 

Kapcsolat

Cím: 1185 Budapest, Semmelweis utca 15/B.

Telefon: +36 30 976 9935

Email cím: dekoland@dekoland.hu

Facebook: Dekoland01

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél benézni a kulisszák mögé, és megtudni, hogy egy kidobásra szánt tárgy hogyan születik újjá és válik az otthonod díszévé? Esetleg egyedi ajándéktárgyat szeretnél adni szerettednek? Nincs más teendőd, mint feliratkozni a hírlevelemre. Minden feliratkozót megajándékozunk egy 1.000,- forint értékű kuponnal, melyet bármely workshopon való részvételkor felhasználhatsz. A kupont az e-mail címedre küldjük ki, és regisztrációnál a rajta szereplő egyedi kódot kell a megjegyzés rovatba beírni.